Двотаврова балка у вигляді букви “Н” – популярний фасонний металопрокат, що сполучає в собі всі плюси потужних квадратних металопрокатних форм та водночас необхідну міцність із малою вагою. Верхня та нижня полиці дещо відрізняються, порівняно з кутовим профільним прокатом. Це необхідно для створення характерної міцності та водночас пружності конструкцій двотаврових балок. Міцність забезпечується як для постійних великих навантажень, так і для динамічної навантаженості. Остання може відбуватись із постійною чи непередбачуваною ритмічністю. Такі унікальні властивості двотаврових балок спричинили їх популярність у застосуванні на будівництві, зокрема для створення надійних перекриттів, міцних систем для кріплення покрівель та різноманітних елементів залізобетонних і металевих виробів.

Повний асортимент актуальних двотаврових балок пропонує компанія КТ-Сталь, що надає можливість виконати всі необхідні завдання, які необхідні для будівництва та реконструкції.

Технологія монтажу двотаврових балок на будівництві: класичні і нові рішення

Монтаж двотаврових балок на будівництві варто виконувати лише тим працівникам, що мають певний досвід. Процес монтажу відповідальний і вимагає як теоретичних, так  і практичних знань. 

Найпростіша технологія встановлення – за класичним способом укладення та приєднання методом зварювання. Для цього готують торцеві та за потреби – бічні елементи конструкції. Процес підготовки є типовим для всіх видів зварювання:

видаляють бруд;

вирівнюють місце стику до потрібної форми, з максимальною відсутністю металу, що має перенавантаження, загартованість;

видаляються за наявності нашарування мастила чи фарби.

Потім балки прикріплюють місцевим зварюванням, спочатку виконуючи прихват. Це необхідно для утримання конструкції і її первинної фіксації. Потім виконується обварювання по контуру, для закріплення стикування та отримання необхідної форми. Після виконання зварювання, зазвичай шов шліфують і можуть також покрити необхідними захисними матеріалами – ґрунтовкою, фарбою чи іншими видами захисту металевої поверхні.

Зварювання двотаврових балок є найкращим способом з'єднання, оскільки забезпечує високу надійність, міцність, проте воно відрізняється технологічно і дає різні результати продуктивності та напрямки використання:

ручне зварювання;

автоматичне;

плазмове.

Найпоширеніший спосіб зварювання – ручне дугове зварювання. Це найпростіший і найлегший технологічний вид сполучення балки з іншими металевими елементами будинку. Він повільний у виконанні, але дає хороший результат за міцністю. Якщо обсяги робіт незначні, така система зварювання вигідна за мінімальними витратами та достатньою якістю.

Якщо необхідно з'єднувати більшу кількість балок, використовують автоматичне дугове зварювання. Це один із поширених видів зварювання в умовах масового виробництва чи на великому будівельному майданчику.

Щодо інноваційних способів – то це плазмове зварювання. Цей тип зварювання забезпечує дуже якісний шов, високу міцність і можливість виконання робіт зі сполучення навіть тонкостінних балок двотаврової форми. Глибоке проникнення плазми у товщу металу створює з'єднання яке можна порівняти за міцністю із повторним плавленням металу. Такий способі варто використовувати на відповідальних ділянках і в конструкціях де потрібно досягти найкращої міцності.